Rutiinit, aikataulut ja suunnitelmat ovat itselleni tärkeitä asioita. Ilman niitä ei arki rullaisi sujuvasti ja tuntuisi siltä, että elämässä ei olisi mitään rotia. Ystäväni tietävät, että en ole mikään maailman impulsiivisin ex tempore henkilö, mutta toki osaan joskus myös heittää suunnitelmat romukoppaan ja kykenen olemaan valmis lähtemään vain parin minuutin varoitusajalla. Kesälomalla minusta kuitenkin kuoriutuu ihan eri ihminen, tai no nyt ehkä liioittelin, onhan minulla lomallakin etukäteen suunniteltuja asioita ja kaupassa on käytävä, ruokaa laitettava, pyykkiä pestävä ja joskus jotain lapsista kuskattava harkkoihin, mutta kuitenkin lomalla elän enemmän hetkessä kuin arkena.

Lomalla nukun pitkään ja saatan syödä aamupalan vasta vähän ennen puolta päivää. Nautin siitä, että minulla ei juurikaan ole velvoitteita, voin unohtua aurinkotuoliin haaveilemaan tulevista projekteista, saatan kasvimaata kitkiessä unohtaa täysin ajankulun, tykkään lähteä uimarannalle ja luontoon eväiden kanssa tai kaupungille kiertelemään ilman minkäänlaisia aikatauluja ja suunnitelmia, palaan sitten kun palaan. Lomalla myös luen paljon sekä hömppää että ammattikirjallisuutta, eilen vietin kokonaisen päivän enemmän tai vähemmän nenä kiinni kirjassa.

Ennen kaikkea nautin siitä, että kesälomalla voi elää ihan pihalla, vietän aikaani ulkona aina kuin mahdollista, kokkaan, syön, luen, liikun, löhöilen… kesällä elämä siirtyy ihanasti pihalle. Lomalla tunnen, kuinka myös aivoni ja ajatukseni tuulettuvat ja tavallaan nekin ovat ihan pihalla. Kuinka tärkeää se nykyajan hektisyydessä onkaan, että aivot tuulettuvat, että on aikaa ihan vaan olla. Että on aikaa itselleen, aikaa tekemättömyydelle. Joskus tuon ajan saavuttamiseksi tarvitaan tervettä itsekkyyttä, kykyä arvostaa itseään niin paljon, että kokee olevansa tuon ajan arvoinen. Joskus tuon ajan järjestämiseksi joutuu hieman näkemään vaivaa. Joskus se vaatii ymmärryksen siitä, että maailma ja perhearki kyllä rullaavat hetken ilman minuakin, enkä jää paitsioon sosiaalisesta elämästä, vaikka en seuraisi somepäivityksiä ja uutisia reaaliajassa. On erittäin vapauttavaa voida höllätä ja luottaa siihen, että kaikki sujuu.

Yhtä kaikki ”ihan pihalla -eläminen” sekä henkisesti että fyysisesti kannattaa aina välillä, se nimittäin tukee sekä fyysistä että psyykkistä jaksamista ja hyvinvointia. Ihania tekemättömyyden hetkiä juuri sinulle, lukijamme!

Saattaisit myös pitää näistä:

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *