Useimmiten myötätunnon osoittaminen muita kohtaan on helpompaa kuin itselleen. Helposti sätimme, haukumme ja lyttäämme itseämme mielessämme vaikkapa epäonnistumisen jälkeen. Jokaisella meillä on sisäinen ääni, jolla puhuttelemme itseämme. Usein sanat, mitä sisäisessä puheessa itsestämme pettymyksen, epäonnistumisen tai epävarmuuden hetkellä käytämme ovat niin rumia, että emme todellakaan sanoisi niitä toisille.

Tutkimusten mukaan mielellä on taipumusta mustamaalata itseämme. Tämä on hyvä tiedostaa, jos haluaa alkaa harjoittelemaan ystävällisempää ja empaattisempaa itsensä kohtaamista. Itsemyötätunto on myötätuntoista suhtautumista itseämme kohtaan etenkin silloin kun on vaikeaa. Itsemyötätunnolla ei tarkoiteta väkisin väännettyä yltiöpositiivista suhtautumista kohtaamiimme vaikeuksiin eikä sitä, että kiellämme omat epäonnistumiset tai kohdatut takaiskut, sekä niiden herättämät negatiiviset tunteet. Sen sijaan itsemyötätunto on lempeää ja hyväksyvää suhtautumista itseen ja omaan inhimillisyyteensä.

Sen muistaminen, että epävarmuuden tunteet ja itseä arvostelevat ajatukset kuuluvat ihmisyyteen helpottaa meitä kohtaamaan itsemme myötätuntoisesti ja ymmärtävästi. Ajatus siitä, että en ole tässä asiassa yksin, kaikki muutkin ajattelevat välillä itsestään negatiivisesti, tämä on normaalia ja kuuluu ihmisyyteen auttaa matkalle kohti itsemyötätuntoa. On myös tärkeää erottaa itsemyötätunto säälistä, mistä yleensä seuraa vain passivoitumista, asioiden välttelyä tai jumittumista. Sen sijaan itsensä kohtaaminen myönteisesti on hyväksyvää ja rakentavaa, eteenpäin vievää ja voimia antavaa. Itsemyötätunto auttaa ihmistä olemaan itsensä puolella haastavissa tilanteissa. Kuten monessa muussakin itsensä kohtaamiseen liittyvässä asiassa, myös itsemyötätunnossa kaiken ytimenä on pysähtyminen, tiedostaminen, omien tunteiden tunnistaminen ja niiden olemassaolon hyväksyminen.

Itsemyötätunto on perfektionismin vastavoima, kun ihmisarvo ei ole sidottuna suoritukseen, jää rohkeudelle ja luovuudelle enemmän tilaa.

Ronnie Grandell

Riittämättömyyden tunne on tutkimusten mukaan yhteydessä itsemyötätunnon puutteeseen. Kun osaa kohdella itseään arvostaen, kunnioittaen ja lempeästi, se lisää toimintakykyä ja parantaa elämänlaatua. Arjen tuoksinnassa voi opinnoissa, töissä, harrastuksissa ja sosiaalisissa suhteissa joskus tuntua siltä, että itseltään on vaadittava koko ajan enemmän. On helppo uskotella itselleen, että epäonnistumisiin ei ole varaa ja täytyisi aina asettaa korkeampia tavoitteita ja olla jotenkin parempi. Itsensä kehittämisessä ei tietenkään ole mitään pahaa niin kauan kuin se pysyy hyvinvointia vahvistavalla tasolla, mutta jatkuva täydellisyyden tavoittelu ja perfektionismi ovat hyvinvoinnille haitallista. Myötätuntoinen suhtautuminen itseen vähentää stressiä.

Itsemyötätuntoa voi ja kannattaa harjoitella.  Matkalle kohti itsensä myönteisempää kohtaamista voi lähteä seuraavien askelten avulla:

  1. Se, että tiedostaa sen, miksi oma sisäinen puhe etenkin pettymyksissä ja epäonnistumisissa lipsahtaa herkästi itseään lyttääväksi on alku kohti itsemyötätuntoa.
  2. Tilanteen ja kokemuksen itsessään aiheuttamien tunteiden tunnistaminen ja hyväksyminen on tärkeää itsemyötätunnon kehittämisessä.
  3. Opettele normalisoimaan oma kokemuksesi ja käyttäytymisesi muistuttamalla itseäsi siitä, että et ole tämän käyttäytymismallin kanssa yksin, vaan kokemasi tunteet ovat inhimillisiä.
  4. Sättimisen sijaan kohtaa itsesi tilanteessa kannustavasti, hyväksyvästi ja ystävällisesti.
  5. Päätä miten jatkat myötätuntoisesti tästä eteenpäin.

Lopuksi minusta yllättävänkin hyvin toimiva itsemyötätuntoa lisäävä harjoitus kokeiltavaksi. Harjoitus on Ronnie Grandellin kirjasta Itsemyötätunto.

Myötätuntoinen kirje -harjoitus:

Kirjoita kuvaus tilanteesta. Mitä on tapahtunut tai tapahtuu? Mieti mitä ajatuksia, tunnetiloja ja kehontuntemuksia sinussa herää. Kirjoita itsellesi kirje, jonka tarkoitus on tukea ja auttaa. Tuo esille ymmärtäväsi, miksi koet näin tässä tilanteessa. Muistuta itseäsi siitä, että moni muu kokee samanlaisia tunteita vastaavanlaisessa tilanteessa. Kirjoita siitä, kuinka tärkeä olet, hyväksyt itsesi, välität itsestäsi ja toivot itsellesi hyvää. Pyri kirjoittamaan kirjeen loppuun välittävällä sävyllä myös joitain ehdotuksia siitä, miten tästä eteenpäin. Kun kirje on valmis, anna sen olla hetken aikaa ja palaa sitten myöhemmin kirjeen ääreen ja lue se itsellesi. Voit laittaa kirjeen talteen ja palata siihen tarpeen vaatiessa myöhemmin uudelleen.

Myötätuntoinen kirje-harjoitus

Alussa myötätuntoisten sanojen löytäminen voi olla haastavaa, mutta harjoittelu kannattaa. Itsensä kohtaaminen ymmärtäen ja hyväksyen rauhoittaa ja tukee selviytymistä stressaavissa tilanteissa. Se auttaa myös pääsemään eteenpäin vastoinkäymisissä ja luo luottamusta tulevaan. Arvosta itseäsi ja harjoittele antamaan itsellesi itsemyötätunnon buusti kannustavin sanoin!

Saattaisit myös pitää näistä:

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *